Follow Me @Charmedka

01.11.17

Kalayna Price - Tanec stínů

Spisovatel: Kalayna Price 
Originální název: Grave Dance
Série: Alex Craftová 
Díl: 2. 
Počet stran: 408
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2011
Nakladatelství: Baronet 
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Kdo říká, že mrtví už nic nevyzradí, se očividně ještě nesetkal s Alex Craftovou… Alex Craftová strávila měsíc léčbou zranění utržených v boji s čarodějem. Nyní je připravená opět povoláváním stínů mrtvých pomoci při řešení vražd. Její milostný život se vinou dvou mužů proměnil v jeden velký zmatek. Agent FÚV Falin Andrews zmizel a Death, sám Smrt, se jí vyznal ze svých citů. Alex se proto jen těší do práce. Ovšem její nový případ se ukáže být větší výzvou, než sama čekala. Policie Alex najme, aby pomohla s vyšetřováním v přírodní rezervaci jižně od města Nekros. Podivné je, že se nenašla těla, jen jejich části. Někde na svobodě se pravděpodobně na svou další oběť chystá sériový vrah a Alex z kusů těl stín nepovolá. Musí se spolehnout na cizí magii, aby přišla na to, jak případ vyřešit. Když se však vrhne do vyšetřování, má v patách stvoření zrozené z nejtemnější magie. Někdo velmi mocný si přeje, aby se případ uzavřel – její smrtí.

Něco ke knize

Alex se pomalu zotavuje ze zranění, která utrpěla při souboji. Společně s ranami si ale odnesla i něco jiného, její schopnosti se rozvinuly a Alex občas se svou mocí bojuje. K tomu se objevil nový případ, ke kterému je přizvána. Poblíž města Nekros, v přírodní rezervaci, se nalezly lidské ostatky. Přesněji řečeno levá chodidla a vypadá to, že do vražd jsou zapleteni fae.

Někdo ovšem nechce, aby se případ vyřešil a Alex jde zas o život. Aby problémů neměla málo, znovu se na scéně objevuje Falin, který při vyřešení posledního případu zmizel bez jediného slůvka. To samé Death, po vyznání svých citů se již neukázal. Alex je naštvaná, ale zároveň rozpolcená, protože si nedokáže mezi muži vybrat a vypadá to, že s Deathem bude nucená spolupracovat, protože sběratelé duší jsou do případu též zapleteni. 

Moje hodnocení a dojmy

První díl mě tak pohltil, že jsem se s radostí okamžitě pustila do pokračování. Plusem série je také to, že se knihy neuvěřitelně dobře čtou, takže mi bohatě stačí dva dny na jeden díl. Ty stránky ubíhají tak rychle, až je Vám to pomalu líto.

Druhý díl se od prvního maličko liší. V Tanci stínů je hodně prioritní magie, detektivní zápletka jde lehce do pozadí a není kdovíjak propracovaná. Naopak autorka čtenáře vezme do samotného světa fae, Faerie. Z Alex je navíc čerstvá splétačka rovin, takže o schopnosti tu opravdu není nouze.

Upřímně mě více bavil první díl, tím ale nechci říct, že by druhý nebyl dobrý, to vůbec ne. Stále si drží velmi vysokou laťku a moc mě bavil. Jen mi chvílemi přišel příběh už moc překombinovaný, nebo spíše v něm byly momenty a postavy, které mi ne úplně sedly. Zkrátka jak jsem psala, hodně magie a magických bytostí. Mě osobně více sednou duchové, stíny a obyčejní fae.

Alex je ale jako postava hodně sympatická. Přesně ten typ hrdinky, které mám ráda. Statečná, pracovitá, sarkastická. A její PK? Tak toho žeru, moc příjemné okořenění děje. Dokonce mě v knize neruší ani milostný trojúhelník, kterého mám občas už plné zuby. Autorka ale netlačí na pilu a i přesto, že zrovna ten trojúhelník tu je hodně omílaný, nijak mi nevadí, naopak.

Mezi dvěma mužskými postavami si je ale těžké vybrat. O Falinovi občas nevím, co si myslet. Asi se spíše přikláním k Deathovi, který mi sedl hned od začátku. Máme tu ale i nové postavy a to královnu Zimního dvora, kterou nemůžu teda vůbec vystát, výborná záporná postava.

Jak jsem psala, díl se opět moc povedl, dávám ovšem o hvězdičku méně, i když ve výsledku je to spíše jen půl hvězdičky. Pět hodně, čtyři ale málo. Výborná série, kterou rozhodně doporučuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat