Follow Me @Charmedka

10.07.17

Stephen King - Čtyři po půlnoci II | RC review

Spisovatel: Stephen King
Originální název: Four Past Midnight
Počet stran: 432
Rok vydání: 2017
Vydání originálu: 1990
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Vazba knihy: Brožovaná

Tento svazek je druhou částí knihy Čtyři po půlnoci, která u nás vyšla rozděleně. Obsahuje novely Policajt z knihovny a Sluneční pes. Policajt z knihovny je příběhem Sama Peeblese, realitního a pojišťovacího agenta, který si kvůli projevu v rotariánském klubu vypůjčí k knihovny v Junction City dvě knihy. Ale knihovnice je zlý přízrak a když Sam knihy včas nevrátí, pošle na něho knihovního policajta... Závěrečný souboj dobra se zlem je přesně ve stylu Stephena Kinga v té nejlepší formě. Kevin Delevan, hlavní hrdina novely Sluneční pes, dostane k patnáctým narozeninám vytoužený dárek - polaroid Sun 660. Jaké je ale jeho překvapení, když polaroid fotografuje stále stejný snímek - obrázek ošklivého psa. Překvapení se ale brzy začne měnit v děs, když se ukáže, že snímky nejsou až tak úplně stejné. Pes se totiž neustále přibližuje...


Možná jste si všimli, že nedávno vyšla recenze na první část Čtyř po půlnoci, která obsahuje novely Časožrouti a Skryté okno do skryté zahrady. Kniha mě poměrně zklamala, má výborné hodnocení a četla jsem samé kladné ohlasy, takže jsem očekávala opravdu hodně. Ve výsledku je to ale spíše průměr.

Tuhle druhou část jsem četla poprvé před téměř deseti lety. Je to už pěkná doba a i když jsem měla tak nějak povědomí, o čem která novela je, do detailu bych si je nevybavila. Knihu jsem před těmi deseti lety hodnotila velmi špatně, snad dokonce jako jednu z nejhorších knih, která vzešla z pera Stephena Kinga. Jsem opravdu ale upřímně ráda, že dostala druhou šanci.


Policajt z knihovny

První novela vypráví příběh pojišťovacího agenta Sama Peeblese, kterého za pár dní čeká projev v rotariánském klubu. Aby se řádně připravil, navštíví místní knihovnu. Prázdná knihovna ho nevyděsí až tolik, jako strašidelné obrázky v dětském oddělení, obzvlášť tajemný knihovní policajt, který si pro Vás přijde, jestliže nebudete knihy vracet včas. 

Na včasné vrácení knihy ho upozorní i knihovnice. Sam ovšem vypůjčené knihy ztratí a psychika zafunguje, ve snech ho straší policajt. Sebere ale odvahu a vydá se jako dospělý člověk do knihovny, aby vše vysvětlil a napravil. Při vstupu do knihovny to tam ale nepoznává. Knihovna vypadá jinak a vede ji také někdo úplně jiný. To ale vůbec neznamená, že mu policajt z knihovny promine.

Tuhle novelu jsem si neuvěřitelně užila. Vůbec nechápu, že se mi poprvé nelíbila. Je to výborná duchařina, přesně taková, jaké mám ráda a běhal mi pomalu mráz po zádech. Příběh je dost tajemný a tajemství odkrývá postupně. Strach ovšem máte téměř od začátku. Rozhodně nejlepší novela z celého svazku.

Sluneční pes

Kevin si k patnáctým narozeninám přeje pouze vysněný polaroid Sun 660. Radost z dárku ale brzy vystřídá zklamání. Polaroid totiž fotí stále dokola tu samou fotku a je úplně jedno, co fotíte Vy a kde to fotíte. Pokaždé z polaroidu vyjede toulavý, děsivý pes.

Po polaroidu zatouží starý lichvář Merill, který v něm spatří výbornou investici. Společně s Kevinem přijdou na to, že fotky se jedna od druhé přece jen maličko liší. Každou další fotkou se děsivý pes více a více přibližuje. Ukáže se, že tohle byla nejhorší životní investice.

Pokud máte Stephena Kinga načteného, potěší Vás návrat do městečka Castle Rock. V tomhle městečku se odehrával děj například Nezbytných věcí, které jsou se Slunečním psem lehce propojené. Propojování svých příběhů má King celkem ve zvyku a není to rozhodně poprvé, kdy v určité knize odkazuje na jinou.

Jak Nezbytné věci, tak právě i Sluneční pes odhalují lidskou touhu, která je až smrtelná. Tolik toužíte po určité věci a nedokáže se jí vzdát i přesto, že Vás postupně ničí.

Sluneční pes je kratší novelou a také tou horší. Určitě není špatná, je to zajímavý a originální příběh, jen občas lehce zdlouhavý. Detailně popisovat, jak polaroid funguje či jak je sestaven, bylo zbytečné. Navíc od začátku je jasné, kam bude příběh směřovat. 

Když to opět shrnu, tak knihu hodnotím čtyřmi hvězdičkami. Policajt z knihovny si zaslouží plný počet hvězdiček, vážně se mi moc líbil. Naopak Sluneční pes je spíše průměr. Ve výsledku je ale tahle druhá část Čtyř po půlnoci určitě čtivější než část první.
Moc děkuji internetovému knihkupectví martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat