Follow Me @Charmedka

24.04.17

Stephen King - Zpěv Susannah

Spisovatel: Stephen King
Originální název: Song of Susannah
Série: Temná věž
Díl: 6.
Počet stran: 376
Rok vydání: 2005
Vydání originálu: 2004
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Šestý, předposlední díl knihy je jako přebírání nitek těsně předtím, než je autorovy prsty umným hmatem přeskupí do zcela nového tvaru. K nitkám je navázáno mnoho světů a příběhů, které se před našima očima propojují v jediný mnohotvárný celek. Jak už název naznačuje, kniha je věnována především osudům Susannah, té, která se dělí o svou mysl a tělo nejen s Dettou a Odettou, ale také s Miou. Zjistíme, jaké jsou důvody a cíle Miina počínání, zatímco zbytek ka-tet, Roland, Jake, Ochu, Don Callahan a Eddie, napínají všechny síly, aby Susannah zachránili a mohli pokračovat k cestě k Věži. A na této cestě nahlédneme rovněž pod pokličku jistému spisovateli z Maine.

Něco ke knize

V předchozím dílu se naši hrdinové utkali v bitvě s Vlky ve městečku Calla. Vlky porazili a tím zachránili desítky malých dětí. Nyní je čas, aby vyrazili opět na cestu k Temné věži, která už je opravdu na dosah ruky, ale je třeba vyřešit ještě několik věcí.

Susannah je po většinu času pod nadvládou Mii a pomalu přichází čas, aby chlapíček přišel na svět. Susannah přislíbí pomoc, ale chce znát odpovědi na několik otázek a pomalu tak přichází na to, co je Mia vlastně zač. Otázkou ale zůstává, co bude z chlapíčka?!

Zbytek pistolníků má za úkol zachránit nejen Susannah, ale i růži a čas se velmi krátí. Praskl další paprsek, který drží nejen věž, ale hned několik světů pohromadě.

Moje hodnocení a dojmy

Může obsahovat menší spoilery! 
Oproti předchozím dílům je Zpěv Susannah svým počtem stran jako chudý příbuzný. Je to kniha, ve které se neděje téměř nic, ale zároveň obsahuje přehršel informací a čtenář má tak akorát rozporuplné pocity.

Už podle názvu je jasné, že důležitou součástí příběhu bude právě ten Susannah, nebo Mii, která Susannah právě ovládá, aby mohla porodit chlapíčka. Utíká proto z Cally a během své přípravy na porod od ní Susannah zjišťuje, co vlastně je zač, kdo je chlapíček a proč dělá to, co dělá.

Ostatní hrdinové v podobě Rolanda, Jakea, Eddieho a otce Callahana jdou Susannah pomoci, avšak brzy se rozdělí a tím pádem příběh získá další dvě dějové linky. Jednou z nich je záchrana parcely s růží. Tou zajímavější, alespoň pro mě, je návštěva začínajícího spisovatele Stephena Kinga. Ano, čtete dobře. Sám autor si v knize udělal prostor pro vlastní osobu a přiřadil si velmi důležitou roli. Najednou hrdinové netuší, zda jsou skuteční, nebo pouhými postavami v knize Stephena Kinga a zda záleží pouze na něm, jestli Temná věž padne.

Zpočátku se mi tohle setkání vůbec nelíbilo, přišlo mi to dost bizarní. Stephen King to ale má dokonale propracované a nakonec to nepůsobí až tak špatně. Vlastně nevidím důvod, proč by i ze sebe nemohl udělat knižního hrdinu.

Mě se bohužel Zpěv Susannah nelíbil a hned po úvodním dílu ho hodnotím jako druhý nejhorší. V ostatních dílech se všechny otázky zodpovídají postupně a po každé zodpovězené otázce přichází na řadu další otázky. Je jasné, že jelikož se blíží konec, otázek bude stále méně. Kniha je tenká a autor najednou na čtenáře vybalí tolik informací, že kniha se naprosto vymyká předešlým a ztrácí kouzlo. Asi se mi objasnění, jak to celé funguje, zkrátka nelíbí.

Kniha mě vážně nudila, nebavilo mě to a na to, jak je tenká, jsem ji četla poměrně dlouho. Nejhorší je, že nejlepší mi přišly Kingovy zápisky na konci příběhu.

Nejlevnější cenu knihy Zpěv Susannah naleznete na Srovname.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat