Follow Me @Charmedka

18.04.17

Stephen King - Vlci z Cally

Spisovatel: Stephen King
Originální název: Wolves of the Calla
Série: Temná věž
Díl: 5.
Počet stran: 640
Rok vydání: 2003
Vydání originálu: 1999
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Vazba knihy: Vázaná s přebalem

Po vrcholném utkání ve skleněném paláci s Rolandovým dávným známým (Flaggem nebo Martenem… nebo – možná – Maerlynem) se čas opět změnil. Cestovatelé pochopili, že někdo – nebo nějaká síla – je přenesl řidinou zpátky na stezku Paprsku. Poblíž, na větvi stromu, byl připíchnutý vzkaz od bytosti, kterou Roland málem v paláci zabil. „Vzdejte se Věže. To je poslední varování.“ Opravdu k smíchu. Roland by se Věže nevzdal, stejně jako by nezabil Jakeova ochočeného brumláka a neupekl si ho k večeři. Nikdo z nich by se nevzdal Rolandovy Temné věže. Bůh jim pomoz, zůstanou v tom až do konce.

Vlci z Cally jsou pátou knihou z celkem sedmi knih tohoto dlouhého příběhu. Pistolníci se opět vydávají na cestu za Temnou věží. Nečekaně je vyhledají vesničané, kteří je požádají o pomoc a úlevu, neboť jsou sužování bytostmi, jež se nazývají Vlci. Je způsobem pistolníků z rodu Eldova, že žádost o pomoc neodmítnou. A zdánlivé zdržení může znamenat další kus po cestě Paprsku.

Něco ke knize

Pistolníci opět putují po cestě Paprsku ve Středozemí. Během své cesty se blíží k městě Calla, které je již několik generací sužováno Vlky. Nikdo pořádně neví, co jsou Vlci vlastně zač, vždy ale přijedou na svých koních a odvedou jedno dítě z každého páru dvojčat. Ve městě Calla se rodí až na výjimky dvojčata. Unesené dítko se vždy vrátí, ale je z něj Šmejd, fyzicky velký, avšak mentálně zaostalý, nemocný a brzy umírající člověk.

Obyvatelé Cally se právě od místního robota typu posel dozvěděli, že smečka vlků opět vyrazila, ale poblíž se nachází Pistolníci, kteří by mohli pomoci. Několik dní naše hrdiny sledují, až otec Donald Callahan Rolanda osloví a vypráví mu příběh nejen Cally, ale i svůj. Pistolníky čeká nejen boj proti Vlkům, ale i práce v New Yorkeru, kam todesovali a musí zachránit parcelu s růží.

Moje hodnocení a dojmy

Může obsahovat menší spoilery! 
Série mě s každým dílem baví stále více. V předchozím Čaroději a sklu se sice toho moc nestalo a příběh se nikam nehnul, pro objasnění několika věcí byl ale příběh důležitý. Ani ve Vlcích neujdou hrdinové stovky kilometrů, zůstanou ve městě Calla, kde se rozhlížejí, vyslechnou příběhy a zároveň putují do New Yorku, kam todesují a kde je čeká velmi důležitý úkol.

Ač pistolníci necestují, rozhodně není příběh nudný a nezajímavý, právě naopak. Hned první zajímavostí je samotné město Calla a záhadní Vlci. Čtenář až do samotného konce netuší, co jsou vlastně zač. Jejich odhalení není ale nijak velkolepé a autor ho vlastně jen tak mimochodem zmíní a pokračuje dále. Calla mě ale hodně bavila, město, kde se rodí vlastně jen dvojčata, která jsou unášena. I když se obyvatelé města snažili děti schovat, Vlci je vždy našli a obyvatelé už veškerou snahu vzdali a jen se podvolili. Až do teď.

Jedním z obyvatelů je i otec Callahan, který vypráví svůj příběh. Dříve žil ve městečku Jerusalem`s Lot, kde se potkal s upírem prvního typu a stejně jako Jake či Susannah prošel do Středosvěta. Pokud máte tvorbu Kinga načtenou, jistě víte, že Callahan a Jerusalem`s Lot pochází z knihy Prokletí Salemu. Pokud jste nečetli, možná bych doporučila přečíst, aby jste si Vlky z Cally vychutnaly na 100%.

Také tu máme Miu, dceru nikoho a matku jednoho. S tou se potýká Susannah, dříve bojovala proti Dettě, teď se jí snaží ovládnout Mia, aby ochránila chlapíčka. Poměrně zajímavé, i když dost bizarní a chvílemi až odporné. No jsem zvědavá, jak se tahle situace bude nadále vyvíjet.

Vlci z Cally poodhalují několik tajemství a vyjasňují hned pár situací, vyrovná to ovšem další spousta otázek. Příběh začíná být zase více komplikovaný. Je třeba se vážně na čtení soustředit a věnovat mu maximální pozornost, přijde mi, že jinak se člověk okamžitě ztratí.

Vlci z Cally mě dost bavili, sice stejně jako Čaroděj a sklo od prvních dílů lehce vybočují, ale rozhodně nezaostávají. Napínavé, akční, dokonce i plné přátelství, nedůvěry či pochybností.

Nejlevnější cenu knihy Vlci z Cally naleznete na Srovname.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat