Follow Me @Charmedka

13.02.17

Stephen King - Pistolník

Spisovatel: Stephen King
Originální název: The Gunslinger
Série: Temná věž
Díl: 1.
Počet stran: 200
Rok vydání: 1999
Vydání originálu: 1982
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Pistolník Roland je poslední střelec přízračného světa ztraceného kdesi daleko v budoucnosti. Je to svět zdevastovaný jak fyzicky, tak morálně. A právě pravdu tohoto světa, zda je skutečným podsvětím, či pouze jen děsivou alternativou světa našeho, tvrdošíjně hledá Roland. I za cenu vražd a prokletí vlastní duše. Kniha sleduje jeho honbu za mužem v černém, neboť jenom on zná cestu k Temné věži, v níž se pronikají všechny světy. To on staví pistolníkovi do cesty napřed barmanku Allii z pouštní osady Tull a pak chlapce Jakea, jejichž životy jsou jedněmi z mnoha, jimiž musí pistolník zaplatit za setkání s mužem v černém...

Něco ke knize

Roland z Gileadu je posledním pistolníkem, který neúnavně putuje přes svoji zemi, která je vyprahlá a zničená. Snaží se dohnat záhadného muže v černém, čaroděje, který jako jediný dokáže odpovědět na jeho otázky a ukázat mu cestu k Temné věži.

Na cestě se zastavuje v malém městečku Tull, kde se seznamuje s barmankou Allie, se kterou prožije krátký románek. Avšak po čase se musí vydat opět na cestu, aby neztratil stopu. Při svém pokračování potká mladého Jakea, chlapce, který tvrdí, že pochází ze světa, kde mají vysoké budovy ze skla a jezdí tam vozy. Jake se pistolníkovi stane společníkem a společně putují zpustošenou krajinou za mužem v černém.

Moje hodnocení a dojmy

Zdroj
Pistolníka jsem měla doma snad už dva roky, do jeho přečtení jsem se ale nepouštěla záměrně. Prvně jsem chtěla mít doma celou sérii, abych neměla ve čtení prodlevy. Zbytek knih mi Ježíšek nadělil na Vánoce a já se do čtení okamžitě pustila, jelikož letos se má do kin dostat první část filmu, který je natočen právě na motivy této série.

Stephena Kinga miluji, to jistě moc dobře víte. Je to pro mě Pan spisovatel, ovšem přiznávám, že z Temné věže jsem měla docela obavy a přistupovala jsem k ní skepticky. Smířila jsem se tím, že King v poslední době píše spíše detektivky než horory, Temná věž nemá být ale ani jedno a já se jí opravdu bála.

Bála jsem se oprávněně. Pistolník je tedy jednohubka, má pouze necelých dvě stě stran, což je na Kinga poměrně málo, ale jsem hrozně ráda, že první díl této série je opravdu takhle tenký, protože to čtení nebyla žádná sláva.

Sám King napsal, že během psaní nevěděl, kam bude příběh směřovat a že Pistolník je celkem nezáživný. Pro mě byl úvod do této série naprosto zmatený. Po celou dobu jsem byla naprosto ztracená a absolutně nevěděla, co tím autor chtěl říci.

Je to kombinace sci-fi, fantasy a westernu a celkově to na mě působilo jako fantasmagorie. Měla jsem dojem, že to King psal snad pod vlivem. Čte se dobře, zvládla jsem knihu přečíst za jeden den, ale jak jsem psala, byla jsem úplně mimo. Ono je to ale způsobeno i tím, že nedostáváte žádné odpovědi, ale naopak stále více otázek a ani nevíte, co je ta Temná věž a proč tam pistolník chce dojít.

Pokud s Kingem teprve začínáte, určitě nezačínejte s touto knihou. Upřímně říkám, že nebýt to King, tak dál asi ani nepokračuji. Tři hvězdičky hodně, dvě málo.

Žádné komentáře:

Okomentovat