Follow Me @Charmedka

20.02.17

Richelle Mead - Stíny

Spisovatel: Richelle Mead
Originální název: Succubus Shadows
Série: Sukuba
Díl: 5.
Počet stran: 264
Rok vydání: 2013
Vydání originál: 2010
Nakladatelství: Domino
Vazba knihy: Brožovaná
Georgina Kincaidová má záviděníhodné schopnosti: je nesmrtelná, svede každého muže, o kterého stojí, může měnit podobu a umí nosit tak vysoké podpatky, že by se na nich běžný smrtelník zabil. Tohle všechno je pro ni hračka. Ovšem sledovat přípravy na svatbu bývalého přítele, to je úplně něco jiného. Georgina se nedokáže rozhodnout, co je pro ni vlastně horší: jestli to, že si Seth bere jinou ženu, anebo to, že si musí sehnat nové šaty na svatbu. Ještě že ji od těchto příšerných starostí rozptyluje nový spolubydlící, nefil Roman, z něhož sex-appeal přímo prýští. A pak je tady Simone, nová sukuba ve městě, která se až podezřele zajímá o Setha Mortensena. Největší nebezpečí ovšem číhá přímo v Georginině hlavě. Stále častěji slýchá vábení jakési záhadné síly, která ji láká… pravděpodobně do záhuby. A Georgina ví, že je příliš slabá, než aby dokázala dlouho odolávat…

Něco ke knize

Georgina stále nerozdýchala rozchod se Sethem. Pořád to bolí a ke zhojení jejího srdce nepomáhá ani to, že Seth chystá svatbu s její kamarádkou Maddie. Další rána přijde v podobě žádosti od Maddie, aby ji pomohla se svatebními přípravami.

Georgina se tak ocitá v samotném středu svatební horečky a se stále většími depresemi. A během těchto chvilek se vždy ozve hlásek, který nabízí spásu a konec bolesti. Nikdo nedokáže říct, o co se jedná a Georgina jen těžko odolává. Nakonec se ocitá mimo časoprostor, jen se svými vzpomínkami a bolestí.

Moje hodnocení a dojmy

Pomalu se blíží konec celé série, což by mohlo znamenat i stále více akce a zvratů. Opak je pravdou, pátý díl z názvem Stíny bych moc akčním nenazvala, ale přesto ho s klidem označím za další maximálně povedený díl, od kterého jsem se nedokázala odtrhnout.

Georgina se utápí ve stále větší depresi, její láska, Seth, chystá svatba a Georgina je v jejím středu. Maddie ji požádala, aby se stala její družičkou a pomáhala ji při svatebních nákupech. Georgina nedokáže říct ne a vše na ni padá stále víc.

Tenhle díl je hodně zaměřený na pocity. Georgina neodolá vábení hlasu, který ji slibuje zbavení bolesti a následuje ho. Ocitá se mimo náš čas a prostor, kde se cosi živí právě na její bolesti. Ve Stínech se dozvíte poměrně dost z Georginy minulosti. I když ne vše je skutečné a čím déle je Georgina nezvěstná, tím více ztrácí přehled o tom, co je realita a co pouze obrazy, které ji mají ublížit.

Mě se tenhle nápad neuvěřitelně líbil a vůbec mi nevadí, že kniha neoplývá jednou akcí za druhou. Nevadí mi ani ta depresivní atmosféra, která z knihy sálá. Pátý díl jsem si opravdu užila a přečetla jsem ho pomalu jak jednohubku.

Bohužel ale ani téměř u konce nemůžu říct, že bych si oblíbila Setha. Pro mě je jednou z nejméně oblíbených knižních postav. Georginu mám ale ráda a to i přes její depresivní stavy. Ani nefil Roman není vůbec špatný a i když byl původně zápornou postavou, zde se ukazuje jeho charakter.

Ihned jsem se pustila do posledního dílu, i když musím říct, že je mi líto, že tato série pomalu končí.

Žádné komentáře:

Okomentovat