Follow Me @Charmedka

08.11.16

Jojo Moyes - Dívka, již jsi tu zanechal | RC review

Spisovatel: Jojo Moyes
Originální název: The Girl You Left Behind
Počet stran: 432
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2013
Nakladatelství: Ikar
Vazba knihy: Brožovaná
Píše se rok 1916, když francouzský malíř Édouard Lefevre odchází bojovat na frontu. Jeho mladé manželce Sophii zůstává na památku její portrét, na svou dobu poněkud nezvyklý. Poté co městečko, kde Sophie žije, padne do rukou Němcům, ocitají se jeho obyvatelé na samé hranici absolutní bídy a pro kousek chleba musejí často dát všanc i holý život. A tehdy Sophiin portrét upoutá pozornost nového Kommandanta. Německý důstojník je obrazem doslova posedlý a Sophie je odhodlaná riskovat cokoliv – rodinu, svou pověst i život –, jen aby mohla znovu spatřit svého muže... O bezmála sto let později dostane Liv Halstonová od svého muže darem působivý portrét mladé ženy, který koupil za pár šupů na ulici. Posléze se ovšem ukáže, že obraz má nesmírnou cenu, a rozhoří se boj o to, kdo je jeho skutečným vlastníkem. A Livino přesvědčení o správnosti věcí podstoupí náročnou zkoušku. Stejně jako Sophie je však pevně odhodlaná bojovat za to, co má na světě nejraději...

Něco ke knize

Píše se rok 1916, francouzský malíř je odveden na frontu a doma zanechává milující manželku. Jedinou památkou na Édouarda je pro Sophie obraz, který namaloval v počátcích jejich vztahu. Malé francouzské městečko, kde Sophie se svoji rodinou žije, obsadili Němci. Lidé trpí hlady, jsou nemocní a naprosto odříznutí od světa. A právě v této těžké době Sophiin obraz zaujme nového Kommandanta. Zoufalá žena je ochotná riskovat cokoliv, i svoji čest, jen aby zachránila svoji rodinu.

O sto let později se mladá Liv Halstonová nedokáže smířit s tragickou ztrátou svého manžela. Je ve velké finanční tísni a jediné, co ji zbývá, je manželův dům a portrét mladé ženy, který dostala k prvnímu výročí svatby. Brzy se o obraz začne zajímat skutečný vlastník, ale Liv hodlá udělat vše proto, aby nepřišla o něco, co ji připomíná manžela.

Moje hodnocení a dojmy

Troufám si říct, že Jojo Moyes je v dnešní době jedna z nejoblíbenějších spisovatelek. A já se vůbec nedivím, i mě si získala. Sice jsou její knihy romantické, ale nejedná se o žádnou červenou knihovnou, v jejich příbězích se toho skrývá mnohem více a v Dívce, již jsi tu zanechal toho bylo opravdu hodně.

Kniha je rozdělena na dvě časové linky. Ta první nás přenese do Francie, do doby první světové války. Příběh je vyprávěn Sophie, jejíž muž odešel do fronty a městečko je okupováno Němci. Jak jsem se na knihu těšila, tak se přiznám, že této části jsem se hodně obávala. Nevyhledávám válečné téma, ať už se jedná o knihy, nebo i filmy. Není to prostě můj šálek čaje a docela jsem se bála, abych u čtení netrpěla a nenutila se do toho.

Překvapivě mě ale Sophiin příběh okamžitě chytl. Jelikož je vyprávěn ich-formou, čtenář se dokonale vcítí do hlavní hrdinky. Vůbec se mi nechtělo knihu odkládat, tak dokonale byla celá ta doba popsaná. Všichni to měli neskutečně těžké, celé město drželo při sobě a Sophie patřila mezi ty, kteří se maximálně o druhé starali, i když to znamenalo, že sama strádala. Stačilo ale málo a i vlastní rodina se k ní obrátila zády.

Jednání Sophie jsem naprosto chápala, chtěla udržet svoji rodinu v bezpečí a toužila po tom, aby se jí manžel vrátil z války. Je naprosto pochopitelné, že jednala tak, jak jednala. Mít tu příležitost ostatní, určitě by po ní také skočili.

Osud Sophie skončil hodně otevřeně. Najednou se čtenář přesune o téměř sto let později, do současného Londýna. Liv je Sophie hodně podobná, i když přiznávám, že Sophie mi sedla více. Liv mi přišla více melancholická a uzavřená, ale stejně jako Sophie, i ona dává v sázku vše pro to, co má ráda. Zpočátku se může zdát, že tyto příběhy nemají nic společného, ale postupně se vše odtajňuje a jednotlivé dílky do sebe zapadají.

Příběh Liv je vyprávěn er-formou, to znamená třetí osobou. Tahle změna mi poměrně vadila. Moc nechápu, proč půlka knihy je psána ich-formou a druhá er-formou. Možná i z toho důvodu jsem se do Liv tolik nevžila a překvapivě mě více bavila část z války. Liv občas jednala impulzivně, ale zase chápu, že se cítila podvedená, v bitvě o obraz stojí před soudem proti muži, kterého si myslela, že by mohla milovat.

Kniha je čtivá, zhltla jsem ji během dvou dnů a i když mi zpočátku části s Liv přišly nudnější, nakonec i u ní jsem se začetla a strašně se mi líbilo celé odhalení. Je to kniha plná zrady, smutku, bolesti, ale i nesmírné lásky. Je to dechberoucí kniha, kterou určitě doporučuji.

Moc děkuji internetovému knihkupectví Martinus za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat