Follow Me @Charmedka

12.09.16

Lili St. Crow - Andělé noci

Spisovatel: Lili St. Crow
Originální název: Strange Angel
Série: Andělé noci
Díl: 1. 
Počet stran: 272
Rok vydání: 2012
Vydání originálu: 2009
Nakladatelství: BB art
Vazba knihy: Brožovaná

Skutečný svět je plný hrůz. Jen se zeptejte šestnáctileté osiřelé holky Dru Andersonové, drsňačky, která sama sejmula slušnou porci padouchů. Je ozbrojená, nebezpečná a připravená nejdřív zabíjet a teprve pak se ptát. Takže jí chvíli potrvá, než přijde na to, komu může důvěřovat...

Dru Andersonová je „divná“, kam až její paměť sahá. Cestuje s otcem od města k městu a loví strašidelné noční potvory. Je to zvláštní život, ale dobrý – dokud všechno nevybouchne v ledovém, zchátralém městě v Dakotě, když se jí kuchyňskými dveřmi vláme do domu hladový zombie. Osamocená a k smrti vyděšená Dru se ocitne v pasti, a bude potřebovat veškerý svůj důvtip a zkušenosti získané při tréninku, aby vyvázla živá. Příšery se rozhodly oplatit svým pronásledovatelům stejnou mincí, a tentokrát je na pořadu dne Dru. Šance na přežití? Mizivá až žádná. Pokud nevydrží do svítání, je po všem...


Něco ke knize
Dru je šestnáctiletá puberťačka, která ale nežije vůbec normální život. Matka i babička už dávno umřely a s otcem se stěhuje z města do města, podle toho, kde se nachází nestvůra. Její otec je lovec, loví nestvůry jako jsou upíři, zombie či vlkodlaci, o kterých nemají normální lidé ani páru.

Jedné noci se ale otec nevrátí a Dru začíná být nervozní. Následující noc se s otcem opět setká, akorát v podobě zombie, která se jí vloupá do obýváku. Dru musí svého přeměněného otce zabít a vymyslet, co bude dělat.

Naštěstí se seznámí se spolužákem Gravesem, což je také menší podivín, který žije sám v nákupním centru. Když na ně zaútočí vlkodlak, je Dru nucena vyklopit o sobě pravdu. Teď už nezbývá než zjistit, kdo proměnil jejího otce v zombie.


Moje hodnocení a dojmy
Sérii Andělé noci mám v knihovně už pěknou dobu, takže byl nejvyšší čas se do ní pustit. Očekávala jsem poměrně hodně, jelikož anotace je opravdu lákavá a obálka také povedená. Popis ve stylu - Táta? Zombie. Máma? Dávno mrtvá. Já? To je právě to děsivý. - prostě naláká snad každého fanouška fantasy a zombíků.

Ovšem anotace a popisy této knihy nejsou tak docela pravdivé. Přijdou mi hodně zavádějící. Dru je drsná možná tak svým vyjadřováním, které bylo kolikrát na pěst, ale jinak je to hloupá puberťačka, která neví, co chce a rozhodně to není žádná hrdinka, která skolí každou příšeru.

Začnu tím, co mi dost vadilo a bylo mi jasné, že to nedokážu překousnout. Příběh je psán z pohledu Dru a je to hodně nespisovné. Nespisovná mluva zřejmě k náctileté holce patří, ale číst to, to mi dělalo obrovské potíže. Na začátku knihy nebyla snad jediná věta spisovná. Sice malá pochvala autorce za odvahu, ale podle mě to byl špatný krok.

Dalším problémem je samotná Dru. Měla to být nová, drsná hrdinka. Ale hned po smrti otce se ukáže, že sama toho moc neumí. Teorie dobrá, ale v praxi žádné zkušenosti, takže se není co divit, že občas z boje raději bere nohy na ramena. Že ji společně s Gravesem nikdo nezabil, je spíše štěstí a ne dovednosti.

Ta kniha je jedna velká nuda, půlka knihy a stále se nic neděje. Akce začíná být až ke konci, ale ani ta už nezachrání celý příběh. Plusem je, že i přes tu nudu a nesympatickou hlavní hrdinku stránky docela utíkají.

Zkrátka jsem od knihy očekávala něco více a hlavně něco dočista jiného. Druhý díl si určitě přečtu, ale ani nemůžu říct, že bych byla na pokračování zvědavá.

1 komentář:

  1. Ještěže jsem si kdysi knihu nekoupila, asi bych moc nadšená nebyla :D

    OdpovědětVymazat