Follow Me @Charmedka

20.07.16

Sophie Jordan - Bez dechu

Spisovatel: Sophie Jordan
Originální název: Breathless
Série: Drakie
Díl: 4.
Počet stran: 120
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2012
Nakladatelství: CooBoo
Vazba knihy: Vázaná

Azurka opustila na několik týdnů svůj kmen a vydala se s rodiči na dovolenou, na které si má vyzkoušet, jak zapadnout mezi lidi. Příští rok se totiž chystá vyrazit na cesty - nejdřív chce vidět oceán a teprve potom hodlá zaujmout svou dospělou roli mezi drakii. Ale na dovolené se nachomýtne k nehodě, při které zachrání lidskou dívku před utopením a seznámí se s Tatem, nejúžasnějším lidským klukem, jakého kdy viděla. A všechno je najednou jinak...

Něco ke knize
Azurka tráví léto se svými rodiči v chatě u jezera. Azurka vodu miluje, je to její živel a příští rok hodlá vidět poprvé v životě oceán. Právě proto na léto opustili kmen, aby se Azurka naučila žít mezi lidmi, okoukala jejich zvyky a lépe tak zapadla.

I přesto, že se Azurka brzy postaví na vlastní nohy, rodiče ji neustále hlídají a nechtějí, aby svoji drakie moc vypouštěla. Jenže Azurka má vlastní hlavu a tak se stane, že během plavání se nachomýtne k nehodě a vytáhne z vody tonoucí se dívku. ak se seznámí s jejím bratrem, který ji okamžitě okouzlí a Azurka ztrácí hlavu.


Moje hodnocení a dojmy
Konečně jsem se dostala k poslední knize ze série Drakie, což je vlastně jen novela o Azurce, nejlepší kamarádce Jacindy, kterou znáte z předchozích dílů. Kniha má pouze kolem sta stránek, takže je to opravdu jednohubka, kterou zvládnete přečíst za jedno dopoledne.

Na jednu stranu je to lehce zbytečná knížka, jelikož s předchozím dějem nemá moc společného a děj tady není nijak zásadní. V podstatě jde jen o to, že se Azurka zamiluje do lidského kluka, kterému nemůže ukázat své pravé já - drakie.

Přesto je to ale moc milá kniha, která jistě fanoušky Drakie potěší. Azurka na mě dříve působila jako malá, uťápla holka, ale v knize Bez dechu se projevovala mnohem dospěleji. Má vlastní hlavu, lehce porušuje pravidla, ostatně jako většina teenagerů. Na druhou stranu ale přemýšlí a snaží se jednat rozumně. Postava Azurky mi tu vyloženě sedla.

Je to hezké zakončení celé série, ani chvilku jsem se nenudila a knížku jsem zhltla jedním dechem, tedy pomalu bez dechu. Ovšem víc jak třemi hvězdičkami hodnotit nemůžu a to z toho důvodu, že se jedná opravdu jen o krátký příběh, který se zkrátka nemůže rovnat plnohodnotné knize.

Pokud jste ale sérii Drakie četli či se teprve chystáme, tuhle novelu nevynechejte, byla by to škoda.


2 komentáře:

  1. Nad touto sérii hoodně uvažuji :)
    Asi se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat
  2. Drakie je skvela. Ale tahle doplnujici novela je opravdu jen takovy prumer...

    OdpovědětVymazat