Follow Me @Charmedka

13.07.15

Robert Kirkman - Pád Guvernéra 1 | RC review

Spisovatel: Robert Kirkman, Jay Bonansinga
Originální název: The Walking Dead: The Fall of the Governor: Part One
Série: Živí mrtví
Díl: 3.
Počet stran: 248
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2013
Nakladatelství: Baronet
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
V románu Pád Guvernéra, třetím pokračování knižního cyklu ze světa živých mrtvých, se vracíme do městečka Woodbury v georgijském okrese Meriwether. Od propuknutí „nákazy“, kdy svět zamořily věčně hladové oživlé mrtvoly, uplynuly dva roky. Příval zombií neustává, krajina pustne, lidé v každodenním zápase o vlastní existenci ztvrdli a okorali a zdroje začínají docházet...
Woodbury ale vládne železnou rukou samozvaný vůdce, Philip Blake zvaný Guvernér, a ten si stanovil posvátný úkol, ochránit tuhle malou komunitu a postarat se o své ovečky za všech okolností. Vyžaduje jen jedno: každý musí podřídit své vlastní potřeby potřebám celku - a o těch rozhoduje on sám! Obyvatelé městečka uznávají Guvernérovu svrchovanou autoritu výměnou za relativní bezpečí, které jim zajišťuje, a raději se na nic neptají. Jen ti vnímavější poznávají jeho utajenou pravou tvář, zjišťují, jak nelítostný a krutý umí být. To na vlastní kůži zakusí i tři vetřelci, kteří se zčistajasna objeví před hradbami Woodbury bůhvíodkud a s bůhvíjakým záměrem...

Něco ke knize
Od propuknutí nákazy a vzniku živých mrtvých uplynuly již dva roky. Krvežíznivých mrtvol je stále více, svět je čim dál tím více zpustošený, lidem docházejí zásoby a vlastně i morálka. Městečko Woodbury se ale zdá, že apokalypsu zvládá poměrně dobře. Barikády proti mrtvákům se neustále rozšiřují, ploty jsou hlídány, lidem je poskytována lékařská péče a o zdroje jídla a všeho potřebného se vždy postará.

Philip Blake, též zvaný Guvernér a samozvolený vládce města, vládce městečku tvrdou rukou. Jeho cílem je udržet Woodbury v bezpečí a sebe na vrcholu. Za relativní pocit bezpečí jsou lidé ochotni tolerovat jeho drsné metody vynucování poslušnosti a dodržování pravidel. Nevidí, nebo nechtějí vidět, že za maskou dobrodince se skrývá monstrum.

Relativně klidný život městečka otřese příchod tří cizinců, kteří udělají vrásky na čele i Guvernérovi.


,,S lidmi jako vy jsem pracovala celou kariéru. Říkáte si guvernér? Vážně? Jste jenom násilník ze školního dvora, co si našel hřiště, kde bude vládnout."


Moje hodnocení a dojmy
Na třetí díl jsem četla spíše negativní reakce, takže jsem byla hodně zvědavá, jak na tom vlastně bude. Spoustě lidí přišla kniha zbytečná a nenabízela nic nového ze života Philipa Blakea. Já jsem hrozně ráda, že tento názor nesdílím. Jak mě překvapil druhý díl, tak Pád Guvernéra je teprve to pravé.

U hodně sérií se stává, že po povedených prvních dílech přichází zklamání a série upadá. To není případ Živých mrtvých, jelikož mě naopak přijde díl od dílů lepší.

Hned první stránka nás vtáhne do akce a boje o přežití. Je sice pravda, že pak je kniha do půlky méně akčnější, ale i přesto se nenašla stránka či dokonce kapitola, která by mě nudila. Kniha má pouhých 245 stran, je možné ji přečíst během jednoho dne a to se zaujetím. Čte se velmi dobře.

Druhá polovina knihy ale vše vynahradí. Je napínavá, akční a velmi brutální. Určitě to už nebude nic pro slabé jedince, vše bylo až nechutně detailně popsáno a já měla kolikrát chuť přestat číst a rozdýchat to. Autoři se nebojí žádných odporných, krvavých praktik mučení a zabíjení lidí.


,,Z močálu se vynořila slizem obalená horní část rozkládající se mrtvoly a zaútočila mu na nohy. Z holé lebky, pokryté černým svinstvem, nebylo poznat, jestli patřila muži či ženě. Svítili v ní oči, bílé a mléčné jako žárovky, chňapala černými želvími ústy na rozpadajících se kloubech čelistí."


V knize se setkáváme s Rickem a dalšími postavami, které známe ze seriálu, což pro mě bylo super zpestření a tím pádem i zajímavější děj. Ovšem detaily se tu liší, což ale většinou bývá, takže se nad tím moc nepozastavuji. Ale doufám, že se objeví i v dalším díle.

U tohohle dílu je ale už otázka, zda je kniha zaměřená na boj se zombie, nebo hlavně na přežití mezi psychicky narušenými lidmi. Stále více mi přišlo, že horší je život ve Woodbury s narušenými jedinci. Městečko mi i díky hrám v aréně chvílemi připomínalo bizarní svět ze Šíleného Maxe. Je to děsivé a není úniku.

Jak mi v předchozím díle přišla sympatická postava Lilly, bohužel tady jsem jí už nemohla přijít na jméno. Ze zatvrzelé a rozumné ženy se stala téměř ovce, která jde s davem a pro bezpečí také nevidí a neslyší. Zde je jasně vidět, jak psychopat dokáže svoje oběti přesvědčit, že ho vlastně milují a vše špatné dělá pro jejich dobro a oběti tomu věří.

Já mohu jedině doporučit, pokud jste se do série ještě nepustili a máte rádi zombie téma, rozhodně stojí za to.

Moc děkuji nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku.

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Já znám Walking dead jen v seriálové podobě a tu miluji! Myslela jsem si, že knižně existují jen komiksy, ale na knihu jsi mě tedy vážně nalákala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Serial take miluji, vzdy se nemuzu dockat dalsiho dilu. Urco na knihy mrkni :)

      Vymazat