Follow Me @Charmedka

02.11.14

Tess Stimson - Otevřené manželství | RC review

Spisovatel: Tess Stimson
Originální název: An Open Marriage
Počet stran: 280
Rok vydání: 2014
Vydání originálu: 2014
Nakladatelství: Domino
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Potřeba drobného rozptýlení se může snadno vymknout z rukou…

Mia Allenová si na život v Anglii nikdy nezvykla. Všichni její přátelé zůstali za oceánem, zatímco ona se dusí v nudě maloměsta kousek od Oxfordu. Návrat nepřipadá v úvahu, poněvadž její muž Kit si zdejší pospolitost a především práci učitele na soukromé škole navýsost užívá.

Trochu vzruchu do rutiny běžných dní by ráda vnesla také Kitova nadřízená Charlie. Nekonečná frustrace z manželství s odtažitým Robem ji stále častěji přivádí k úvahám, jak by mohla od života získat něco víc. A pak se seznámí s Miou.

Hned první setkání obě ženy utvrdí v tom, že konečně našly spřízněnou duši. Obě rodiny se začnou scházet, vše se zdá být na nejlepší cestě. Zdání ale klame: vzájemná přitažlivost zamotá vztahy všech čtyř aktérů do nepřehledného uzlu. Až příliš pozdě si někteří uvědomí, že při sexu neobnažujeme jen tělo, ale i duši – a že když se přestaneme ovládat, je to hlavně duše, kterou dáváme všanc.

Něco ke knize
Mia v Anglii žije již pěknou řádku let, přesto si zde připadá jako cizinec. Kvůli lásce se vzdala domova, přátel i rodiny a následovala Kita, svého manžela přes celý oceán. Svého rozhodnutí nelituje, Kit je dokonalý a milují se, ale přesto Mie chybí nějaká spřízněná duše, kamarádka.

Charlie, Kitova nadřízená, naopak pocit, že má dokonalého muže, nemá. Rob je umíněný, sobecký a i když jí stále fyzicky přitahuje, jeho povaha začíná Charlie dusit. Nehledě na to, že Rob byl vždy na ženský, Charlie mu je tolerovala, ale za předpokladu, že byla u toho.

Když se Mia seznámí s Charlie, je až neuvěřitelné, jak si obě padnou do oka. Oba páry se začnou více stýkat, jezdit na výlety a všichni si dobře rozumí. Rob v přítomnosti Mii není ani tak prudérní, s Charlie si jsou hodně podobné a Charlie vidí, že Rob po Mie touží a celkově se všichni vzájemně přitahují. Je tohle šance, jak manželství oživit?

Moje hodnocení a dojmy
Od Tess Stimson jsem již jednu knihu četla a byla výborná, takže od Otevřeného manželství jsem čekala jen a pouze skvělé čtení. Nespletla jsem se i když anotace mě nemohla pořádně připravit na to, co přijde.

Kdybych knihu měla popsat jedním slovem, tak použiji sex. Kam se na ní hrabe trilogie Padesát odstínů. Nějakou tu erotiku jsem samozřejmě podle anotace čekala, ale to, že páry budou souložit před očima těch druhých a pak dokonce i všichni spolu, to opravdu ne.

Všechny čtyři hlavní postavy jsou docela otevřené, i když Mia má kolikrát pochybnosti, zda je to správné. Přesto se pak situace vždy zase zvrtne. Mia si ovšem stanovuje pravidla, jenže pravidla jsou přece od toho, aby se porušovala, nebo ne? Postavy mi jsou docela sympatické, nejvíce asi Mia, která je více pochybovačná. Naopak Rob je příšerný, od začátku knihy jsem mu nemohla přijít na jméno, to je tak odporná postava...

Ač mám erotické romány ráda, trošku jsem se bála, zda mě děj nebude spíše odrazovat. Neodrazoval, spíše naopak. Knihu jsem slupla za dva dny, nemohla jsem přestat číst. Erotické scény jsou opravdu bravůrně popsané, nic vulgárního, ale přesto jsou docela podrobné a vzrušující. Tohle se autorce povedlo a já jsem nadšená, i když osobně je to pro mě nepředstavitelné. Nechápejte mě špatně, nejsem taková puritánka, ale dělit se o chlapa? Spát s kamarádkou? To se přece běžně nedělá.

I když je kniha hodně založená na sexu, má i hlubší význam. Milostný čtyřúhelník má určitá pravidla, ale je možné je dodržet? Je možné, aby takovýhle vztah fungoval? Ona asi zde je tenká hranice mezi pobavením a nevěrou a překročení hranice může pro všechny znamenat nepěkné důsledky.
Stejně jako v předchozí knize, kterou jsem od autorky četla, Hra na lež, i zde se všechno zajímavě a nepředvídatelně vyvrbí. Na konci knihy jsem měla pomalu až husí kůži a četla se zatajeným dechem.
Pokud Vám erotika v knihách nevadí, neváhejte s přečtením, kniha je famózní.

Moc děkuji nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat