Follow Me @Charmedka

24.10.14

Suzanne Collins - Vražedná pomsta | RC review

Spisovatel: Suzanne Collins
Originální název: Catching fire
Série: Hunger games
Díl: 2.
Počet stran: 336
Rok vydání: 2010
Vydání originálu: 2009
Nakladatelství: Fragment
Vazba knihy: Brožovaná
Jste hladoví po dalším strhujícím čtení? Napínavý příběh dobrodružství, útlaku a romantiky pokračuje!

Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?

Něco ke knize
Obsahuje spoilery
Od vítězství Katniss a Peety v 74. hladových hrách uběhlo již pár měsíců. Přestěhovali se do nových domů ve Vesnici vítězů, ale jejich život se hodně změnil, mívají noční můry, netuší, zda je stále někdo nesleduje a hlavně se změnil vztah mezi Hurikánem a Katniss. Hurikán pracuje v dolech, vidějí se pouze v neděli na lovu, ale už to není takové, jako dřív.
Blíží se den Turné vítězů, kdy se Katniss a Peeta vydávají do ostatních krajů. Lid si zamilovanou dvojici oblíbil a to, že hladové hry vyhrála dvojice a Kapitol musel povolit od pravidel, lid vnímá jako vzdor a vznikají nepokoje, kdy se kraje začínají proti Kapitolu bouřit.
Při turné musí Katniss přesvědčit samotného prezidenta, že je do Peety zamilovaná a že plánovaná sebevražda nebyla myšlena jako vzdor, ale pouze jako zoufalost z lásky. Pokud se to nepodaří, prezident Snow jasně řekl svoji výhrůžku. Její rodina i přátelé to může stát život. Turné vítězů se ale zvrtne a naopak nepokoje zesílí. Katniss chce vzít svoji rodinu a utéct. Ukazuje se možnost, že možná existuje stále Třináctý kraj, který je ale svobodný. Je to vůbec možné? Nebo se má přidat k blížící se revoluci?
Blíží se Čtvrtohory (75. ročník Hladových her), která mívají jiná pravidla. Co si tentokrát Kapitol na své účastníky chystá? Život Peety a Katniss to opět velmi ovlivní. Splátci budou z řady vítězů. Katniss jde znovu do arény. Kapitol chce tímhle dokázat, že ani ti nejsilnější proti němu nemají šanci a ani ti nejsilnější nepřežijí.

Moje hodnocení a dojmy
Od knihy jsem čekala spoustu akce, bylo naprosto jasné, že velkou roli tu bude hrát Katniss, kterou by Kapitol nejraději zlikvidoval. Akce se ale dočkáte až tak v druhé polovině knihy. V první se objevují spíše úvahy nad tím, jak zachránit svoji rodinu a přátelé, příprava na Turné a další hry. Přímo se můžete vcítit do toho, co Katniss cítí a prožívá, strach o rodinu je silný. Jsem ráda, že autorka neudělala ze zajímavé knihy něco, kde se probírá pouze milostný trojúhelník mezi Katniss, Hurikánem a Peetou.

Jak první polovina knihy byla pozvolnější, ve druhé už pomalu zapomínáte dýchat a já knihu nedokázala odložit, přečetla jsem ji během dvou dnů. Moc se mi ale nelíbilo podání arény, přišla mi hodně předimenzovaná, v prvním díle pro mě byla zajímavější, ale na druhou stranu je brutálnější, Kapitol to soutěžícím také neulehčuje.

Rozhodně nemůžu říct, že to je kniha, u které víte, co bude následovat a jak to dopadne. Nevíte, i když něco málo třeba tušit můžete, ale stejně je to napínavý a už se těším, až si přečtu třetí díl. Konec Vražedné pomsty byl zajímavý a kdo ví, jak to celé dopadne.

Moc děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat