Follow Me @Charmedka

12.10.14

Stephen King - Řbitov zvířátek

Spisovatel: Stephen King 
Originální název: Pet Sematary
Počet stran: 376
Rok vydání: 2008
Vydání originálu: 1983
Nakladatelství: Beta
Vazba knihy: Brožovaná
Rodině Creedových se splnil jejich sen. Překrásný starý dům, v malebném prostředí ve státě Maine, je konečně jejich. Zdravé, rozkošné dítě, krásný manželský vztah. Avšak něco hrozivého čeká zcela nedaleko za kopcem, o čemž doktor Creed a jeho rodina zatím nemají ani ponětí... Objevuje se Cosi, co mrazí krev v žilách. Cosi strašlivějšího než sama smrt.




Něco ke knize
Rodina Creedových, Louis, Rachel a jejich děti Ellie a Cage se stěhují do městečka Loudlow, kde Louis dostal místo lékaře na nedaleké univerzitě. Loudlow, krásné město obklopené lesy a staré pohřebiště, které zde zanechali ještě indiáni. Jejich soused Jud zavede Louise na hřbitov pro domácí zvířata, avšak s varováním, že hřbitov není na hraní a že by na něj rozhodně neměli chodit.

Jenže během pár dní se stane nehoda, během níž kamion přejede kocoura Churche, mazlíčka dětí. Louis se vydá na hřbitov pro domácí zvířata, kde Churche pohřbít. Ten se druhý den vrací, avšak není to ten Church, kterým býval. Je v něco Cosi, Cosi zlého a děsivého.

Moje hodnocení dojmy
Kniha je poměrně předvídatelná, ale rozhodně tím neztrácí na děsivosti. Atmosféra se vyvíjí postupně, na začátku je ideální rodinný život, kde si jen těžko dokážete představit, že ho něco může narušit. Avšak naruší a ideální život se obrací opravdu naruby.

Kniha je děsivá především kvůli pocitům, které ve vás vytváří během čtení. Dokonale opět popisuje každý detail, díky kterému se lépe vcítíte jak do postav, tak Vás i lépe vtáhne do děje.

Stephen King se zde zaměřil především na vnímání smrti, smrt je sice přirozený chod života, ale co když se objeví ve Vaši rodině. Poukazuje na to, co je člověk ochoten udělat, co s ním udělá smrt a kam až je ochoten zajít, rozum jde stranou.

Pro mě Řbitov zvířátek nejlepším dílem Stephena Kinga, stala se jí už po jejím přečtení a i nadále jí zůstává i po přečtení dalších knih. A celkově ji řadím mezi nejoblíbenější a nejlepší knihy celkově. Je děsivá, je napínavá, já fakt bála. Takhle nějak si představuju horor, tajemno a vše co po hororu žádám. Hltala jsem stránku za stránkou a knihu nemohla odložit.


Zajímavosti
Na motivy knihy byl natočen stejnojmenný film z roku 1989, režii měl na starosti Mary Lambert.Stephen King si zde zahrál postavu faráře. Film je kritiky dobře brán, je zařazen mezi nejlepší zfilmovaná díla Stephen Kinga. Film jsem viděla a stejně jako kniha se zařadil mezi Topku mých oblíbených hororů. Takže pokud máte rádi i film, mrkněte, zrovna tohle zfilmování stojí za to.

Kniha je napsána podle události, která se přihodila v Orringthonu, kde King bydlel se svou rodinu, kde se za domem nacházel hřbitov domácích zvířat. Když jejich kočku přejelo auto, jeho dcera Naomi měla stejnou reakci jako Ellie.

Žádné komentáře:

Okomentovat