Follow Me @Charmedka

21.10.14

Irina Semina - Obchod se štěstím | RC review

Spisovatel: Irina Semina
Originální název: Magazin sčastija
Počet stran: 128
Rok vydání: 2013
Nakladatelství: Fragment
Vazba knihy: Brožovaná



Vstupte do kouzelného krámku, ve kterém najdete všechno od koštěte na negativní pocity až po mlýnek na problémy. Jak se vyrovnat se vztahy, nešťastnou láskou, finančními problémy či jak najít smysl života? Vydejte se na cestu ke spokojenějšímu a šťastnějšímu životu! Zaměřte se na to, co vám opravdu dělá radost. Být šťastná je přece tak snadné!
 
Vítejte v obchodě se štěstím
Kniha začíná povídkou Obchod se štěstím, do kterého jednoho dne náhodou zabloudí žena, které prodavač vysvětluje, že v obchodě si koupí štěstí v jakékoliv podobě. Žena samozřejmě moc nevěří, jak by se štěstí dalo koupit. Ale prodavač je neodbytný a vždy docílí toho, že lidé se do obchůdku vracejí. A žena začíná pomalu chápat proč. Můžete tu koupit bublifuk, problémy budou mizet jako bubliny, nebo knihu štěstí, která je ovšem nepopsaná a Vy si každý den musíte zapsat pět šťastných věcí, které se Vám staly.

Mě osobně se hodně líbila povídka zebra. Zebra přestavuje život. Marina má pocit, že její život nestojí za nic, všechno se jí najednou sype, ale není to pouze tím, že neustále je jen v černém pruhu a chodí dokola, místo aby šla napříč a vkročila do pruhu bílého?!


"Osud k němu byl laskavý a štědrý, stále mu nabízel nějaké dárky. Člověk si však jeho darů nevšímal. Zkrátka a dobře to nedělal. Kdysi někde slyšel, že člověk je sám pánem svého osudu a bezmezně tomu věřil." 

Vše jsou spíše pohádky, objevují se v nich víly, zvířata, která mluví, planety lásky a různá kouzla a zázraky. V některých naopak vystupují  normální lidé, kteří si myslí, že na štěstí nemají nárok, nebo si ho naopak neváží a zavrhují to, co jim život nabízí. 
Například v povídce Netvor, kdy mladá žena měla vše, za co by jiná dala cokoliv. Milujícího manžela, krásnou holčičku, přátelé a domov. Ale měla pocit, že ostatní toho mají více a osud, že je k ní nespravedlivý. Tak ji osud otevřel oči. Netvor, člověk který si myslel že je zbytečný a opuštěný se ještě více začal stahovat do sebe, až byl takový, jaký se cítil. Osud je ale svedl dohromady a ukázal jim, že každý je stvořen pro lásku a štěstí.
Pohádka Planeta lásky, z té plyne poučení, že láska a štěstí přichází vždy, když to nejmíň čekáme a že za každou cenu někoho hledat, jen aby jsme nebyli sami je nesmysl. Ten pravý se vždy ukáže.

"Protože štěstí se do grafů a tabulek nedá vměstnat. Stále plyne a mění se. Jako voda... Nemůžeš ho naplánovat, musíš ho cítit." 

Takhle bych mohla popsat každou další povídku. Jsou to pohádky, které mají většinou dobrý konec. Obsahují ponaučení a nutí člověka se zamyslet nad tím, zda svému štěstí jen nebrání v tom, aby k němu přišlo. Je to milé a probouzí ve Vás dobrý pocit a dělá Vás šťastnou. 
Určitě doporučuji přečíst, ať už šťastné jste, nebo ne. Mě vykouzlila úsměv na tváři.

Moc děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat