Follow Me @Charmedka

14.10.14

George R.R. Martin - Hra o trůny

Spisovatel: George R.R. Martin
Originální název: A game of thrones
Série: Píseň ledu a ohně
Díl: 1.
Počet stran: 846
Rok vydání: 2011
Vydání originálu: 1996
Nakladatelství: Talpress
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
První kniha série Píseň ledu a ohně. Úvodní část epického fantasy eposu odehrávajícího se ve světě temného středověku, mezi statečnými rytíři, mocnými čaroději, draky, zlovlky a čarostromy... Jako strážce severu lord Stark považuje za prokletí, když ho král Robert pověří úřadem pobočníka vladaře a vyšle ho na jih, odkud se zatím nikdo z jeho rodiny nevrátil. Bezejmenní staří bohové nemají na jihu žádnou moc, Starkova rodina je brzy rozdělena a pobočník sám je polapen do sítě nebezpečných intrik. Ba co hůř, v exilu ve Svobodných městech za mořem dospěl pomstou posedlý chlapec. Jako dědic šíleného Dračího krále, jehož rodina byla vyvražděna, si dělá nárok na trůn. A na severu, tam za Zdí, kde člověk nemůže nikdy říct, co je živé a co ne, se mezitím houfují mrtvé armády Jiných, které vyčkávají na konec léta a nadvládu dlouhé zimy. Příběh zrady a ambicí, lásky, čar a kouzel může začít.

Hlavními postavami v této knize jsou asi převážně Eddard Stark - král severu,moudrý, spravedlivý a celkově sympatická postava. Jeho dětmi jsou Robb, Sansa, Bran, Arya a nemanželský Joh Sníh. Robb je následník trůnu.

Arya je hubatá, zvědavá a vůbec ne chovající se jako princezna. Pravým opakem Aryi je Sansa.
Bran je zvědavý, chytrý a mrštný, ale přílišná zvědavost se nevyplácí.
Joh Sníh je nemanželský syn, Neddova manželka Catelyn Jona příliš v lásce nemá, ač je to milující matka a moudrá žena. Joh dává slib Noční hlídce a vydává se na zeď.

Pak tu máme rod Baratheonů. Král Robert je dobrým přítelem Eddarda Starka. Jeho manžela Cersei je typická mrcha, žádná hodná ženuška. Domnělý následník trůnu Joffrey, sobecký, namyšlený fracek. A pak tu ještě máme Jaime, bratr Cersei. A nesmíme zapomenout na Tyriona, dalšího bratra, ovšem postiženého, Tyrion je liliput. U Tyriona je těžké zařadit zda patří na stranu dobra či nikoliv.

Dědic Dračího krále Vyserys Targaryen spolu se svojí sestrou Daenerys jako jediný ze svého rodu přežili vyvraždění. Vyserys zaslíbí svoji sestru khalovi Drogovi, který mu přislíbí armádu na získání trůnu.

Khal Drogo patří k dothrákům, jsou to barbarští jezdci, ale možná i schopni citu. Kdo by si Daenerys nezamiloval. Pro mě to je nejoblíbenější postava. Vyserys je chamtivý, sobecký a zlý. Získá zpátky svoje postavení?

Kdo by neznal ať už knihu, nebo seriál.
Mojí největší chybou bylo, že jsem první viděla seriál - 1. série a poté si přečetla knihu. Takže jsem neustále čekala, kdy se tam přihodí to či ono. Ale pro srovnání, kniha se se seriálem ztotožňuje.

K ději se vyjadřovat nebudu, musela bych prozradit, co se v knize stane a to nechci. Ovšem čekejte hned v prvním díle velké zvraty a nečekané situace.

Nečekala jsem, že mě kniha takhle chytne, kniha je plná násilí, krve, sexu. Parádní kombinace, že :D
Ale i přesto jsem se nemohla odtrhnout a bez toho by to nemělo ten správný náboj.
Jinak kniha je doplněná o mapy a popisy jednotlivých rodů, když se ztratíte v postavách, kterých je požehnaně, stačí se mrknout na konec knihy. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat