Follow Me @Charmedka

14.10.14

George R.R. Martin - Hostina pro vrány

Spisovatel: George R.R. Martin
Originální název: A feast for crows
Série: Píseň ledu a ohně
Díl: 4.
Počet stran: 864
Rok vydání: 2012 
Vydání originálu: 2005
Nakladatelství: Talpress
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Po staletích krutých zápasů a osudových zrad se sedm mocností vládnoucích jedné říši navzájem zdecimovalo natolik, že jim nezbývá než nyní žít v tísnivém příměří. Nebo to tak alespoň vypadá... Pár jedinců si stále ještě dělá nárok na kdysi zoufale žádaný "Železný trůn", ale jsou příliš slabí nebo vzdálení, než aby se jim to mohlo podařit. Válka, která zuřila tak dlouho, strávila sama sebe... Avšak jako v dohře jakéhokoli vrcholného zápasu netrvá dlouho, a začnou shromažďovat zrádci, psanci, odpadlíci a mrchožrouti, hašteřící se nad kostmi mrtvých a nad kořistí přeživších. S tím, jak se lidské vrány slétají ke své hostině z popele, se v Sedmi královstvích rodí nové intriky a vznikají nebezpečné aliance, zatímco ze zlověstného soumraku minulých zápasů a chaosu se vynořují překvapivé postavy. Je to čas, kdy se moudří a ctižádostiví, ale i zrádní a silní snaží pomocí svých schopností, moci a magie přežít kruté a strašlivé časy, jež nastaly. Je to čas, kdy se lidé prostí i urození, bojovníci i čarodějové, úkladní vrazi i mudrcové dávají dohromady a snaží se bojovat o své místo na zemi a své životy. Protože na hostině pro vrány je mnoho hostí - ale jen pár jich nakonec přežije.


Ve čtvrtém díle se autor zaměřil především na problémy Západozemí, takže Sever a rod Targaryenů v této knize moc neočekávejte. To mě mrzí, moje oblíbená postava Daenerys se v této knize pomalu nevyskytuje.

Naopak intrikántka Cersei až moc. Cersei se stále nezměnila, pořád je to snad ta nejzápornější postava v celé knize, navíc ted i paranoidní. V minulém díle jsme více poznali jejího bratra. Vztahy mezi Cersei a Jaimem lehce chladnou.

Kromě Daenerys, která v knize téměř neni, nanajdete tam ani Jona a Tyriona. A zrovna Tyrion v minulém díle byl důležitý a já čekala, co s nim bude dál. No jeden z důvodů, proč si hned přečíst následující díl.

Významnou postavou je Brienne, kterou známe už velmi dobře z předchozích dílů. Za každou cenu se snaží dostát slibu zachránit a přivést domu zmizelou princeznu Sansu.
Arya našla útočiště v Braavorsu, v chrámu Mnohotvárněho boha. Aby tam mohla zůstat, musí zapomenout na svou pravou identitu. A Sam Tarly se chystá na cestu, kde se má stát Mistrem.


"Když na žábu namaluješ pruhy, nestane se tygrem."

Čtvrtý díl je považován za nejslabší, děj je poměrně natáhlý a ne tak napínavý. Mě se líbil, krom spousty kapitol s Cersei, kterou bych nechala zabít už na začátku ságy. Naopak mi chybí Daenerys, její kapitoly jsem hltava ze všech nejvíce.

V tomto díle je daleko méně bojů a prolité krve, to ale nahrazuje spousta intrik, konfliktů a celkové detailnejší propracování všemožných problémů. Knihu jsem měla přečtenou za necelý týden.

Žádné komentáře:

Okomentovat