Follow Me @Charmedka

20.10.14

E. L. James - Padesát odstínů temnoty

Spisovatel: Erika Mitchell James
Originální název: Fifty shades darker
Série: Fifty Shades
Díl: 2.
Počet stran: 656
Rok vydání: 2013
Vydání originálu: 2012
Nakladatelství: XYZ
Vazba knihy: Vázaná s přebalem
Poté co Anastasia Steeleová na vlastní kůži pocítí, jak temná jsou tajemství Christiana Greye, opouští ho. Přese vše, co se mezi nimi stalo, na něj stále nemůže zapomenout. Když jí tedy Christian předloží novou smlouvu, nemůže odolat a vrací se k muži, kterého miluje. Postupně odhaluje všechna tajemství a zjišťuje, že jeho padesát odstínů šedi je temnějších, než si kdy dovedla představit. A zatímco Christian bojuje se svými démony, Ana musí učinit nejdůležitější rozhodnutí ve svém životě…

Něco ke knize
Kniha navazuje tam, kde první skončila. Ana se utápí v depresi, že přišla o muže, kterého miluje, protože mu nemohla dát to, co Christian požadoval. Jenže Christian je na tom podobně, Ana mu chybí a on si přiznává, že se mu dostala pod kůži. Jenže po pár dnech se opět shledají, když ji Christian nabídne odvoz na výstavu jejího kamaráda Josého. Netrvá dlouho a Ana se vrací ke Christianovi, ovšem ne jako jeho sub, ale jako přítelkyně, bez předchozí smlouvy, s novou dohodou. Ale zároveň odhaluje, že jeho padesát odstínů šedi je mnohem temnějších, než si dovedla vůbec představit. Navíc se do jejich vztahu začne montovat paní Robinsová, o Anu má zájem její šéf a největší komplikace nastává, když Ana před prací narazí na ženu, která jí je velmi podobná a setkání není pouze náhoda.

Moje hodnocení a dojmy
První díl se mi líbil, patřím k té druhé půlce lidí, kteří si knihu oblíbili. A pokud se mi líbil díl první, tenhle byl mnohonásobně lepší. V prvním jsme se spíše seznamovali s Anou a Christianem, v temnotě už je více děje a dokonce i napětí. Máme tu paní Robinsnovou, který se jejich vztah příliš nezamlouvá. A největší halo podle mě v knize udělá záhadná žena, kolem který se pak odehrává většina příběhu, Ana i Christian jsou v ohrožení.

Co se mi líbilo, hodně se dozvídáme o Christianovi, sice navenek působí jako sebejistý chlap, ale uvnitř takový není. Neustále má strach, že o Anu přijde, pronásleduje ho jeho minulost. On je v podstatě nemocný, ale Ana na něj velmi pozitivně působí a on má snahu se měnit a něco se svým životem a temnou stránkou dělat. A Anastasia, sice občas fňukne, že není pro něj dost dobrá, ale už to není tak zlé, tady je spíše ufňukanější Stín, jak ho Ana nazývá. A velký prostor tu má samozřejmě opět vnitřní bohyně, která neustále dělá přemety a salta.
Jediný, co bych vytkla, autorka docela odflákla začátek, vrátili se k sobě až moc rychle a jednoduše. Alespoň malý scény mohla dělat, ale co už.

Padesát odstínů temnoty mi přišlo prostě mnohem lepší, více děje, více napětí a možná i dokonce více sexu. Kniha mě bavila, četla se dobře. Pokud se Vám první díl líbil, tenhle si jistojistě taky zamilujete. Pokud jste první zavrhli, neztrácejte čas.

Žádné komentáře:

Okomentovat